Tim za udomiteljstvo

Tim za udomiteljstvo

Forum Centra za socijalnu skrb.

Prilikom učlanjenja u forum potreba je dozvola od administratora.

Administartor foruma
Sanja Kuvačić
email:  Sanja.Kuvacic@SOCSKRB.HR

UDOMITELJSTVO ZA DJECU

Udomiteljstvo je privremeni oblik skrbi za dijete, u zamjenskoj, udomiteljskoj obitelji, kada se za njega ne može brinuti njegova primarna obitelj. Nažalost, brojni su razlozi zbog kojih neka djeca ne mogu rasti uz svoje roditelje. Smještaj u udomiteljsku obitelj može trajati dok se ne poprave prilike u djetetovoj primarnoj obitelji ili dok se ne donese odluka o nekom drugom obliku skrbi. Nerijetko, djeca ostaju u udomiteljskog obitelji sve do punoljetnosti i osamostaljenja.

Udomiteljska obitelj potrebna je djeci kojoj je, zbog nepovoljnih uvjeta odrastanja, poljuljan temeljni osjećaj psihološke i fizičke sigurnosti. Samo u obitelji koja im pruža brigu, ljubav, podršku, stabilnost… djeca mogu razviti osjećaj privrženosti, sigurnosti, razvijati vlastite sposobnosti i kvalitete, učiti kako se nositi sa životnim teškoćama, graditi dobre odnose s drugima i naučiti se obiteljskim vrijednostima.Udomiteljska obitelj pruža djetetu novu priliku za odrastanje u toplom i poticajnom okruženju; priliku za učenje, zabavu, igru, sreću i zajedništvo, što je temelj zdravog rasta i razvoja.

Udomitelj je osoba motivirana i spremna pomoći djetetu u prevladavanju teških životnih događaja, rješavanju kriza i poteškoća, spremna preuzeti važnu ulogu u životu djeteta… ima ljubavi, strpljenja i snage, spremna je na timsku suradnju, stjecanje novih znanja i vještina.

 

Ukoliko razmišljate o udomljavanju, želite saznati više informacija o udomiteljstvu ili ste već donijeli odluku da želite biti udomitelj, pozivamo vas da nam se javite!

 

Svu potrebnu dokumetnaciju preuzmite ovdje:

„Kako postati udomitelj?

Ako razmišljate o udomiteljstvu, poželjno je, prije službenog pokretanja postupka za stjecanje dozvole za obavljanje udomiteljstva, doći  na informativni razgovor u Centar za socijalnu skrbi – Timu za udomiteljstvo. Na informativnom razgovoru upoznati ćemo vas s osnovnim značajkama udomiteljstva, koje vam mogu pomoći da donesete odluku želite li i što vam je potrebno da bi se bavili udomiteljstvom.

Sam postupak izdavanja dozvole traje neko vrijeme (najčešće 2-3 mjeseca, a nekad i dulje) tijekom kojeg se obavlja procjena svih uvjeta za bavljenje udomiteljstvom te provodi osposobljavanje potencijalnih udomitelja.

Osposobljavanje je ciklus predavanja i radionica na kojem polaznici stječu temeljna znanja o udomiteljstvu, znanja i vještine skrbi o djeci, o prilagodbi djeteta i udomiteljske obitelji,  te drugim izazovima s kojima se susreću udomitelji.

Na kraju postupka procjene i osposobljavanja, stječe se dozvola za obavljanje udomiteljstva.“

Letak

Letak

Zakoni i pravilnici

icon-img

Zakon o udomiteljstvu

2240/94

icon-img

Pravilnik o stambenim uvijetima

904/10

Skip to content