Ciklus predavanja 'Razmijenimo znanje' - Što s emocijama?

U sklopu edukacijskog ciklusa 'Razmijenimo znanje' koje organizira Udruga za psihosocijalnu podršku Feniks u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Split, dana 10. listopada 2016. godine, Margareta Medić, mag. psihologije održala je predavanje na temu 'Što s emocijama?'.

Emocije su jedan od najvažnijih segmenata ljudskog života koje izravno određuju kvalitetu života, i kao takve, zauzimaju centralno mjesto u mnogim granama psihologije. Johnmarchall Reeve (2010) definirao je emocije kao kratkotrajni osjećajno pobuđujuće izražajni fenomeni koji nam pomažu da se prilagodimo prilikama i izazovima s kojima se suočavamo tijekom važnih životnih događaja.

Kada se govori o emocijama, najizazovnija pitanja odnose se na ona o ulozi i važnosti emocija u životu pojedinca. Relativno novi i nadasve zanimljiv konstrukt u području emocija je emocionalna inteligencija, koji se odnosi na uspješno poznavanje i upravljanje vlastitim osjećajima te uspješnom isčitavanju i učinkovitom reagiranju na osjećaje drugih.

Prepoznavanje i upravljanje emocijama od presudne je važnosti za socijalni život čovjeka i interakcije koje on ima s drugim ljudima jer nam upravo one signaliziraju unutarnje stanje druge osobe i njene namjere (Muhlberger i sur., 2011). Istraživanja kojima je ona u fokusu pokazala su kako emocionalna sposobnost djeluje u širokome spektru životnih područja, od rukovođenja, romantičnih veza do političkog djelovanja.

Predavanje je prezentiralo sustave aktivacije i regulacije emocija, te važnost prepoznavanja i upravljanja emocijama.